Kulpak Antik Kaya Yerleşkesi
|Develi ilçesini İncesu ilçesine bağlayan kara yolu üzerinde Çayırözü köyünden kuzeye sapılarak Kulpak köyüne varılabilmektedir. Kulpak köyünün asıl adının Gülipak olduğu da söylenmektedir. Kulpak köyünün kuzeyinde yer alan tarlalar ve gölete kadar araba ile gidilebilmektedir, fakat köyden ötesine maalesef asfalt bulunmamaktadır. Gölet civarına aracınızı park ettikten sonra batıya doğru bir bakış attığınızda birkaç kilometre ötede büyük bir kaya bloku üzerinde oyma pencere ve kapıları görebilirsiniz. İşte gördüğünüz bu yapı bir antik yerleşke.
Antik bir yerleşke olduğu hatta tahminen yazıdan önceki dönemde yapıldığını düşünüyoruz. Yerleşkenin kurulu bulunduğu yamaç 3 vadinin kesişim noktasında yer alıyor ve ses müthiş bir yankı yapıyor. Yerleşkenin giriş kapısı doğuya bakıyor ve tüm Develi ovasını, Sultan Sazlığını bir bakışta görebiliyorsunuz.
Yerleşkenin kapı ve pencereleri ince işçilikle oyulmuş ve odalar içeriden birbiri ile bağlantılı, merdiven vb yapılar da görmek mümkün. Yapının büyük kısmı zamanla yıkılmış ve üst katlara erişim bu nedenle neredeyse imkansız hale gelmiş. Yapının 6 katlı olduğunu tespit ettik.
Antik yerleşke içerisindeki geçişler dik çift ayak tüneller ile vasıtası ile gerçekleştirilmiş. Köylüler duvarlarında kabartma bir deve resmi ve çiçek resmi bulunduğunu söylüyorlar ama biz tespit edemedik. Bazı yerlerde yakın zamanda yapılmış birkaç haç işareti tespit ettik.
Son olarak 5-6 metre derinliğinde düzgün sıvalı bir de su sarnıcının bulunduğunu belirtelim.
Tam Konum:
















